Пости

Еднодневни пости

Среда и петок (освен т.н. редовни седмици)

 • Водокрст (спроти Богојавление) – 18 јануари
 • Отсекување на Главата на Св. Јован Крстител – 11 септември
 • Крстовден – 27 септември

Повеќедневни пости

 • Велигденски пости (од 06.03 до 22.04)
 • Петровденски пости (од 19.06. до 11.07.)
 • Богородични пости (од 14.08. до 27.08.)
 • Божиќни пости (од 28.11. до 06.01.)

Редовни седмици:

Во среда и петок се блажи во следниве седмици:

 • Од Божиќ до Водокрст – од 07.01 до 17. 01
 • Седмицата на митарот и фарисејот – од 12.02 до 18.02
 • Месопусната седмица – од 26.02 до 04.03
 • Светлата седмица – од 23.04 до 29.04
 • Духовденската седмица– од 11.06 до 17.06